Anatomie
Beenmerg
Het beenmerg is een sponsachtige rode substantie die zich vooral bevindt in de binnenste van je beenderen. Denk hierbij aan je bekken, het borstbeen, de ribben en de ruggenwervels. In het beenmerg zitten de stamcellen waaruit de verschillende types van bloedcellen ontstaan.
Er bestaan twee types beenmerg, actief & reserve beenmerg.
Actief beenmerg Dit is het rode merg dat de cellen van het bloed aanmaakt. Dit zijn de rode bloedlichaampjes, witte bloedlichaampjes en bloedplaatjes.
Reserve beenmerg Dit is het gele merg en dit is rijk aan vetcellen, dit heeft verder geen speciale functie.
Kinderen hebben vooral actief beenmerg, dit omdat er door het beenmerg heel intensief nog bloedcellen worden aangemaakt.
Bloedcellen
Rode bloedcellen Dit heet in het Latijns de erytrocyten. Deze cellen vervoeren de zuurstof van de longen naar de verschillende weefsels.
Witte bloedlichamen Deze heten in het Latijns de leukocyten. Hun taak is het opsporen en uitschakelen van ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen die het lichaam zijn binnengedrongen. Ze beschermen het lichaam tegen verschillende vormen van infecties.
De bloedplaatjes. Deze noem je de trombocyten. Ze spelen een rol in de bloedstolling, zodat het bloedverlies na een beschadiging van een bloedvat ( bij een verwonding ) beperkt blijft. Ze zorgen ervoor dat het bloed gaat stollen en er een korstje op de wond komt.
![](https://primary.jwwb.nl/public/o/z/g/temp-xwtplbmyhikrhmkesbgg/bloed.png)
Fysiologie
Beenmerg speelt een belangrijke rol bij het vormen van botweefsel. Het is vooral bekend omdat in beenmerg multipotente stamcellen zitten. Uit de stamcellen die zich in het beenmerg bevinden worden bloedcellen gemaakt; witte bloedcellen (leukocyten), rode bloedcellen (erytrocyten) en bloedplaatjes (trombocyten). Dit proces heet hematopoëse. Bij te veel witte bloedcellen (leukocyten) kan de ziekte leukemie, een vorm van kanker, ontstaan.
Rode bloedcellen: vervoeren zuurstof van de longen naar de rest van de weefsels in het lichaam.
Witte bloedcellen: beschermen het lichaam tegen ‘indringers’ bijvoorbeeld: bacteriën en virussen. Zij beschermen het lichaam van infecties.
Bloedplaatjes: zij zorgen ervoor dat het bloed gaat stollen. Als je een wondjes hebt zorgen de bloedplaatjes ervoor, dat er een korstje op het wondje komt.
Bij Acute Lymfatische Leukemie is de oorzaak de witte bloedcellen, of eigenlijk de productie hiervan. Er worden in het beenmerg teveel lymfocyten (=witte bloedcellen) geproduceerd, maar de productie word niet voltooit, er komen steeds meer onvolgroeide witte bloedcellen in het bloed, die we lymfoblasten noemen.
Deze onvolgroeide witte bloedcellen zijn kwaadaardige kanker cellen geworden en kunnen via de bloedbaan overal in het lichaam terecht komen.
Omdat het beenmerg continu bezig is met deze lymfoblasten te produceren wordt ook de productie van de normale cellen verhinderd.
Pathalogie
Oorzaak?
Helaas is er nog geen duidelijke oorzaak aan te wijzen waardoor de leukemie ontstaat. Voor een klein deel (zo’n 10%) is de oorzaak genetisch of toxisch. Een genetische afwijking is gekoppeld aan bijvoorbeeld trisomie 21, kinderen met het syndroom van Down hebben 10 tot 20% meer kans om ALL te ontwikkelen.
Als de aard toxisch is kan je denken aan blootstelling aan bepaalde giftige stoffen of stralingen.
Symptomen
Voor de diagnose kan er al een periode van ziek zijn vooraf zijn gegaan.
De symptomen komen vooral voort uit het ontbreken van de gezonde cellen en niet direct van het bestaan van de kankercellen.
Een tekort aan rode bloedlichaampjes kan vermoeidheid, bleekheid, hartkloppingen, ademhalingsproblemen en algemene onpasselijkheid met zich meebrengen.
Een tekort aan witte bloedlichaampjes laat zich kenmerken door terugkerende infecties zoals keelontsteking, tandvleesinfecties en bronchitis.
En een tekort aan bloedplaatjes is merkbaar door het bloed wat niet stolt, maar ook kleine spontane bloedingen in bijvoorbeeld huid, neus of tandvlees.
Er kunnen allerlei klachten zijn die bij meerdere ziekten voor kunnen komen, pas als er meerdere problemen zijn die langer aanhouden gaan er vaak alarmbellen rinkelen.
Er kan bij een bloedonderzoek al aangetoond worden dat er afwijkingen zijn. Maar er is een beenmergpunctie nodig om exact te kunnen zien wat het soort leukemie is, in welk stadium het verkeerd en wat de beste bijpassende behandeling kan zijn.
![](https://primary.jwwb.nl/public/o/z/g/temp-xwtplbmyhikrhmkesbgg/tpi9fb/gezond-leukemie.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=247%2C264%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=229&height=245)
Maak jouw eigen website met JouwWeb